Blog

Voetwratten: zo behandel je ze

Op blote voeten lopen is heerlijk. Toch? Of draag je altijd dichte schoenen? En gaan je sokken zelfs in de sportschool (en in bed...) niet uit? Je bent niet de enige. Een op de drie mensen is allesbehalve trots op zijn voeten. Vaak heeft dat een cosmetische reden, bijvoorbeeld omdat je voetwratten hebt. Lees daarom meer over hoe je voetwratten krijgt en hoe je ze behandelt.

Voetwratten kunnen om allerlei redenen erg vervelend zijn. Ten eerste omdat ze flink pijn kunnen doen bij het lopen. Daarnaast zijn ze heel besmettelijk. Ook vinden we wratten niet mooi. Als je voetwratten hebt, zal je misschien altijd je voeten verstoppen in dichte schoenen. Prima in de winter, totdat je gaat zwemmen of sporten. En in de zomer wil je liever openschoenen of slippers dragen. Alle reden om voetwratten te behandelen!

Een voetwrat is besmettelijk

Het wrattenvirus, het humaan papillomavirus (HPV), is zó besmettelijk dat bijna elk mens in zijn leven wel eens besmet wordt. Het virus dringt via een wondje je huid binnen en zorgt ervoor dat de wrat ontstaat. Hoewel iedereen voetwratten kan krijgen, loop je op sommige plekken wel meer risico om in aanraking te komen met het HPV-virus. Vochtige, warme de douches in een zwembad of sportschool, zijn berucht. Draag in openbare douches daarom altijd slippers.

Wrat onder de voet

Vaak zit een voetwrat op de voetzolen of op de hielen, vooral op de drukpunten. Een voetwrat groeit niet altijd naar buiten, zoals wratten op je handen, armen en knieën. Omdat je de hele dag loopt en staat, worden de wratten door de druk naar 'binnen' gedrukt. Daarom kunnen voetwratten ook zo pijnlijk zijn.

Niet mooi zo'n wrat, wel onschadelijk

Gelukkig zijn voetwratten, net als de wratten op andere plekken op je lichaam, onschadelijk. Het immuunsysteem zal het virus na verloop van tijd opruimen, waardoor ook de wratten verdwijnen. Helaas kan dit maandenduren, soms zelfs jaren. Zeker als de wrat pijn doet, is het fijn om te weten dat je voetwratten goed kunt behandelen.

Hoe behandel je een voetwrat?

Je kunt wratten op allerlei manieren behandelen. We zetten het voor je op een rij:

Thuis je voeten behandelen

  • Met Formule W Wrattentinctuur* waarin salicylzuur zit, kun je de wrat een week lang behandelen. Salicylzuur is een vloeistof waardoor het bovenste laagje van de huid zacht en week wordt en de wrat verdwijnt.
  • Met Formule W Wrattenpen** met TCA-zuur kun je de voetwrat twee keer per  voor een aantal dagen achtereen. Het zuur zorgt ervoor dat wrat vervelt en verdwijnt.
  • Met Formule W BevriezingsStift** kun je ook de voetwratten verwijderen met slechts 1 keer aanstippen. Er ontstaat een blaar onder de wrat en meestal is de wrat binnen twee weken verdwenen.

Let op: omdat voetwratten hardnekkiger zijn dan wratten op je handen, is het soms nodig de behandeling te herhalen.

*Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
**Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Naar de huisarts

De huisarts behandelt een voetwrat met vloeibare stikstof of een zalf met salicylzuur. Het aanstippen van de wrat met vloeibare stikstof duurt kort.

De wrat niet behandelen

Als je wratten niet behandelt, zullen ze binnen twee jaar meestal vanzelf verdwijnen. Je kunt er dus voor kiezen een wrat niet te behandelen. Maar zoals gezegd: ga er niet aan krabben of pulken, want dan zal je juist meer wratten krijgen.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn wrat af?

Behandel wratten zo snel mogelijk, zodra je ze ziet ontstaan en ze nog niet groot zijn. Zo voorkom je dat de wrat groot en dik wordt en dat het wrattenvirus zich verspreidt en je meer wratten krijgt.

Hoe besmettelijk zijn wratten?

Als een beschadigde huid in aanraking komt met het wrattenvirus, kan het virus worden overgedragen. Het verspreidt zich via direct huidcontact. Bijvoorbeeld omdat je aan een wrat op je hand krabt. Of omdat het virus op een deurklink, trapleuning of de vloer in een badkamer zit. Iedereen kan daarom wratten krijgen als je in aanraking komt met het HPV-virus. Meestal ruimt je afweersysteem het virus direct goed op. Als dat niet gebeurt, kan het virus de cellen van de buitenste huidlaag infecteren waardoor je een paar maanden later een wrat op die plek kunt krijgen. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 2 tot 6 maanden zijn, maar kan ook langer dan een jaar zijn.

Hoe kun je een wrat voorkomen?

Ga niet krabben of pulken aan een wrat. Dan is de kans op verspreiding van het virus alleen maar groter. Je kunt het risico op besmetting verminderen door in een zwembad of de douche slippers te dragen.