Blog

Wratten verwijderen: zo doe je dat

Heb je wratten op je vingers, handen of voeten? Je bent niet de enige! Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken, wratten treffen drie op de vier mensen tijdens hun leven. Het goede nieuws: je kunt thuis op een eenvoudige manier een wrat verwijderen. Formule W helpt je daarmee. Lees hoe je wratten verwijdert en hoe je ze voorkomt.

Wratten zijn besmettelijk

Een wrat wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Dit veel voorkomende virus zit op de vloer van een doucheruimte, maar ook aan de deurkruk of trapleuning. Zeker als je een wondje hebt op je voeten of handen kun je snel besmet raken. Je merkt het niet direct. De wrat kan zelfs een half jaar na besmetting groeien op je huid.

Het wrattenvirus is erg besmettelijk. Als je een wrat krijgt, is de kans groot dat ook mensen in je omgeving worden besmet en wratten krijgt. Ook door krabben en pulken gaat de besmetting razendsnel. Vaak zie je op een hand of op een vinger meerdere grote of kleine wratten bij elkaar zitten.

Hoe verwijder je zelf een wrat op je handen en voeten?

Je kunt met een wrat op je handen of voeten naar het wrattenspreekuur van de huisarts gaan, maar je kunt ze ook goed en effectief zelf verwijderen. Bij de drogist, apotheek of supermarkt vind je verschillende middelen die je zonder recept kunt kopen.

De middelen waarmee je thuis wratten behandelt, zijn werkzaam op basis van een zuur of door een stof waarmee je de wrat bevriest. De behandelingen zijn eenvoudig, betaalbaar en kosten weinig tijd. We zetten ze hier op een rij.

Wratten aanstippen met salicylzuur

De Formule W Wrattentinctuur* bevat salicylzuur.  Salicylzuur is een vloeistof waardoor het bovenste laagje van de huid zacht en week wordt.

Stip met het aanstipstaafje de wrat aan en laat een druppel vloeistof op de wrat komen. De vloeistof moet de hele wrat bedekken.

 • De tinctuur is zeer effectief en kun je ook gebruiken bij likdoorns
 • 1 keer per dag aanstippen is genoeg gedurende 6-7 dagen.
 • Als de wrat groot of heel hardnekkig is, kun je de tinctuur een week langer gebruiken.
 • Smeer voor de behandeling eerst wat vaseline op de huid rond de wrat
 • Lees meer over Formule W Wrattentinctuur*

Wrattenpen met TCA-zuur

In de Formule W Wrattenpen** zit een blauwgekleurde gel met trichloorazijnzuur (TCA-zuur). Dit zorgt ervoor dat de aangedane huid gaat vervellen en de wrat loslaat, waarna er weer een gezonde en gave huid groeit.

Met de pen breng je nauwkeurig een druppel blauwe gel op de wrat aan. Door het draaimechanisme van de pen heb je altijd de juiste dosering. Behandel de wrat vier dagen lang. Als de wrat gedurende de behandeling niet verdwenen is, wacht dan 4 dagen en start de behandeling opnieuw.

 • Door de blauwe gel kun je de wratmakkelijk en precies aanstippen
 • Stip de wrat 2 keer per dag aan voor het beste resultaat
 • Smeer voor de behandeling eerst wat vaseline op de huid rond de wrat
 • Lees meer over de Formule W Wrattenpen**

Wratten bevriezen

Wratten kun je ook goed verwijderen door ze te bevriezen. Formule W heeft hiervoor de Formule W Wratten BevriezingsStift** met cryoactive als werkzame stof.  Er ontstaat een blaar onder de wrat en meestal is de wrat binnen twee weken verdwenen.

Druk met de stift op de wrat; bij een wrat op de hand twintig seconden en bij een voetwrat veertig seconden.

 • Je hoeft bij deze behandeling de wrat maar één keer aan te stippen
 • Smeer voor de behandeling eerst wat vaseline op de huid rond de wrat
 • Lees hier meer over de Formule W Wratten BevriezingsStift**

Naar de huisarts met een wrat

Wratten kun je bij de huisarts laten behandelen met vloeibare stikstof. Dit is een korte behandeling. De huisarts kan ook een zalf met salicylzuur voorschrijven.  

De wrat niet behandelen

Wratten zijn goedaardig. Als je ze niet behandelt, verdwijnen ze binnen twee jaar meestal spontaan. Je kunt er dus voor kiezen een wrat niet te behandelen. Maar ga er dan niet aan krabben of pulken, want dan kunnen er via de verspreiding van het wrattenvirus meer wratten ontstaan.

Tips om nieuwe wratten te voorkomen

 • Draag gymschoenen in de gymzalen en slippers in het zwembad of de douches op de camping. Zo wordt de kans op voetwratten minder groot.
 • Heb je een wrat? Ga er nooit aan pulken, bijten of krabben. Als je aan wratten gaat peuteren, ontstaan er bijna altijd meer.
 • Door je wrat in een vroeg stadium te behandelen volstaat veelal 1 behandeling en ben je sneller van je wrat en dus mogelijke nieuwe besmetting af.

*Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
**Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn wrat af?

Behandel wratten zo snel mogelijk, zodra je ze ziet ontstaan en ze nog niet groot zijn. Zo voorkom je dat de wrat groot en dik wordt en dat het wrattenvirus zich verspreidt en je meer wratten krijgt.

Hoe besmettelijk zijn wratten?

Als een beschadigde huid in aanraking komt met het wrattenvirus, kan het virus worden overgedragen. Het verspreidt zich via direct huidcontact. Bijvoorbeeld omdat je aan een wrat op je hand krabt. Of omdat het virus op een deurklink, trapleuning of de vloer in een badkamer zit. Iedereen kan daarom wratten krijgen als je in aanraking komt met het HPV-virus. Meestal ruimt je afweersysteem het virus direct goed op. Als dat niet gebeurt, kan het virus de cellen van de buitenste huidlaag infecteren waardoor je een paar maanden later een wrat op die plek kunt krijgen. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 2 tot 6 maanden zijn, maar kan ook langer dan een jaar zijn.

Hoe kun je een wrat voorkomen?

Ga niet krabben of pulken aan een wrat. Dan is de kans op verspreiding van het virus alleen maar groter. Je kunt het risico op besmetting verminderen door in een zwembad of de douche slippers te dragen.