Meer lezen over wratten

Een wrat op  handen of voeten? Het komt vaak voor en is eenvoudig te behandelen.

Veelgestelde vragen

Hoe besmettelijk zijn wratten?

Als een beschadigde huid in aanraking komt met het wrattenvirus, kan het virus worden overgedragen. Het verspreidt zich via direct huidcontact. Bijvoorbeeld omdat je aan een wrat op je hand krabt. Of omdat het virus op een deurklink, trapleuning of de vloer in een badkamer zit. Iedereen kan daarom wratten krijgen als je in aanraking komt met het HPV-virus. Meestal ruimt je afweersysteem het virus direct goed op. Als dat niet gebeurt, kan het virus de cellen van de buitenste huidlaag infecteren waardoor je een paar maanden later een wrat op die plek kunt krijgen. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 2 tot 6 maanden zijn, maar kan ook langer dan een jaar zijn.

Hoe kun je een wrat voorkomen?

Ga niet krabben of pulken aan een wrat. Dan is de kans op verspreiding van het virus alleen maar groter. Je kunt het risico op besmetting verminderen door in een zwembad of de douche slippers te dragen.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn wrat af?

Behandel wratten zo snel mogelijk, zodra je ze ziet ontstaan en ze nog niet groot zijn. Zo voorkom je dat de wrat groot en dik wordt en dat het wrattenvirus zich verspreidt en je meer wratten krijgt.

Waarom hebben juist kinderen vaak wratten?

Bij kinderen is het afweersysteem nog in ontwikkeling. Ze hebben geen antistoffen aangemaakt tegen het HPV-virus. Een besmetting leidt daarom eerder tot een wrat.