Blog

Zelf wratjes verwijderen: praktische tips

Wratjes zijn helaas iets waar veel mensen vroeg of laat mee te maken krijgen. Of het nu om zo’n hardnekkige op je hand gaat, of een verraderlijk bultje op je voet: wratjes zijn vervelend, maar onschuldig. En goed nieuws: je kunt wratjes zelf verwijderen. Mits je het op de juiste manier aanpakt. Hier lees je precies wat wratjes zijn, hoe je ze herkent en, misschien nog wel belangrijker, hoe je ze effectief zelf verwijdert. Laten we beginnen.

Wat zijn wratjes eigenlijk?

Wratjes zijn kleine, vaak ruwe bobbeltjes op de huid. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het virus dringt via kleine wondjes of scheurtjes je huid binnen, en voor je het weet zit je met een hardnekkig bultje dat je maar niet weg krijgt. Meestal verschijnen wratten op handen, voeten, knieën of ellebogen, maar ze kunnen eigenlijk overal opduiken. Het goede nieuws: de meeste wratten verdwijnen vanzelf. Het slechte nieuws: dat kan maanden of zelfs jaren duren. Daarom kiezen veel mensen ervoor om wratjes zelf te verwijderen. En dat kan dus prima, als je weet wat je moet doen.  

Zelf wratjes verwijderen: dit moet je weten

Voor je met een pincet of een nagelschaartje in de weer gaat (spoiler: dat moet je vooral niet doen), is het belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan. Wratjes verwijderen doe je met beleid.

1. Bescherm de omliggende huid

Voordat je begint met een behandeling, moet je ervoor zorgen dat je de huid rondom de wrat beschermt. Sommige ingrediënten kunnen de gezonde huid daaromheen namelijk irriteren. Gebruik daarom vaseline of een pleister om de huid eromheen af te schermen. Zo voorkom je roodheid, branderigheid of kleine wondjes. Want we willen van de wrat af, we willen er geen probleem bij krijgen.

2. Bereid de wrat voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor wratjes verwijderen. Week het wratje eerst een paar minuten in warm water. Hierdoor wordt de huid zachter en kan je de bovenste eeltlaag voorzichtig verwijderen met een puimsteen of een eeltvijl. (Let op: gebruik deze vijl daarna niet nog eens voor je voeten, hygiëne is key.) Door die bovenlaag te verwijderen, zorg je ervoor dat de behandeling die je daarna kiest beter zijn werk kan doen. Zie het als het exfoliëren van je huid.

 

3. Kies een geschikte methode

Er zijn verschillende manieren om zelf wratjes te verwijderen. Onderstaand wordt de bevriezingsmethode en de methode met salicylzuur uitgelegd.

Salicylzuur

Dit is een werkzame stof die de huid laagje voor laagje laat vervellen. Door deze afbrekende werking wordt de verdikte huid van de wrat geleidelijk verwijderd,

samen met het virus dat de wrat veroorzaakt. Onze Formule W WrattenTinctuur* is een aanstipvloeistof voor de behandeling van wratten en likdoorns en bevat

salicylzuur.

*Formule W WrattenTinctuur is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

*Formule W WrattenTinctuur niet gebruiken:

  • Op moedervlekken of wijnvlekken
  • Op donker gekleurde, behaarde of op andere wijze vreemd uitziende wratten
  • Bij genitale wratten
  • Bij wratten op het slijmvlies
  • Op rode geïrriteerde of geïnfecteerde huid.

 

Bevriezing (cryotherapie)

Cryotherapie is de techniek waarbij een wrat bevroren wordt tot in de kern. Wat er dan gebeurt: onder de wrat ontstaat een blaar (die je vaak niet eens ziet), het virus sterft af en de verdikte huid laat vanzelf los. Daarna komt er nieuwe, schone huid voor terug. Deze methode wordt ook door huisartsen gebruikt en werkt meestal sneller dan een behandeling met salicylzuur, omdat er vaak maar 1 behandeling nodig is bij correct gebruik. Wil je dit zelf doen, zonder afspraak bij de dokter? Dan is er de Formule W Wratten BevriezingsStift. Die bevriest de wrat tot in de wortel en doet z’n werk in één minuut. Makkelijk in gebruik, speciaal voor wratten op handen en voeten.   

*Formule W Wratten BevriezingsStift is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

*Formule W Wratten BevriezingsStift niet gebruiken bij:

  • Als u twijfelt of u een wrat heeft of niet
  • Bij diabetici of personen met een slechte bloedcirculatie of bloedstollingsproblemen
  • Als de wrat zicht op een andere plaats dan de hand of voet bevindt.
  • Op de gezonde huid (huid zonder wratten)
  • Als de wrat en/of de omliggende huid bloedt, jeukt, geïrriteerd, geïnfecteerd of rood is
  • Bij wratten op gevoelige huid of zeer dunne huid (bijvoorbeeld rond gewrichten)
  • Op steelwratjes, moedervlekken, donkere plekken op de huid, sproeten, waterwratten (mollusca contagiosa) of andere blaasjes, blaren, ouderdomswratten (verrucase seborrheica), gepeelde of vervelde huid, op onregelmatige uitstulpingen, of alles wat huidkanker (melanoom) zou kunnen zijn
  • Als u overgevoelig bent voor één van de ingrediënten  

 

Wees consistent (en een beetje geduldig)

Voor welke methode je ook gaat: wratjes verwijderen is niet zomaar gedaan. Het duurt even voordat de wrat zichtbaar is verdwenen. Daarnaast vraagt de behandeling met Salicylzuur ook geduld en regelmaat. Niet vergeten dus, die dagelijkse routine. Plan het bijvoorbeeld in na het tandenpoetsen of zet een reminder op je telefoon. Zo kun je voorkomen dat je halverwege afhaakt en dat het wratje misschien wel terugkomt.

 

Wanneer moet je naar de dokter?

Soms is het beter om professionele hulp in te schakelen. Doe dat vooral als het wratje:

  • maar niet weggaat, ook niet na weken behandelen (houdt altijd het maximale behandelingen aan dat in de bijsluiter staat vermeldt)
  • groter wordt of pijn begint te doen,
  • zich op een gevoelige plek bevindt (zoals je gezicht of geslachtsdelen),
  • of als je twijfelt of het wel écht een wrat is.

Dan is het verstandig om je huisarts in te schakelen. Die kan kijken of er meer aan de hand is of een sterkere behandeling voorstellen.

 

Tot slot: wratjes zijn oké (maar je hoeft ze niet te houden)

Wratjes zijn misschien niet charmant, maar ze zijn wél normaal. Iedereen kan ze krijgen en vaak zijn ze totaal onschuldig. Dus voel je vooral niet ongemakkelijk als

je er eentje spot. Maar wil je er liever vanaf? Dan weet je nu precies hoe je dat effectief kunt doen. Zelf wratjes verwijderen is dus goed mogelijk, zolang je het met aandacht, zorg en een beetje doorzettingsvermogen doet. Jij én je huid verdienen het beste, ook als het gaat om zoiets kleins als een wratje.

KOAG/KAG 1040-0725-4178

Veelgestelde vragen

No items found.